Имобилайзер

  • Смених батерията на ключа, но колата не пали, а на таблото мига бързо червена лампичка?
  • Преди малко запалих автомобила, сега се опитвам пак , но на таблото свети червен символ на кола с ключ в нея?
  • Занесох ключа да ми сменят батерията, но сега не пали?
  • Акумулатора ми се изтощи, смених го, но колата не пали с двата оригинални ключа?
  • Занесох ключът на Мерцедеса да му сменят кутийката, предложиха ми евтина цена! Но сега воланът не се отключва и не мога да стартирам двигателят?
  • Поставяте ключа в ключалката на Мерцедеса, но не чувате обичайният звук при отключване на волана?Воланът е заключен?
  • Завъртате ключа на Мерцедес 204,207, 212 но таблото не светва и колата не пали?
  • Ситуациите могат да бъдат най-различни.

Обадете ни се , ако имате нужда от компетентна помощ 0885971348

Ключарски Център Кърджали разполага със квалифициран екип за качествено професионално решение на проблемите свързани със имобилайзера на автомобила.

Извършваме програмиране и изключване на имобилайзерни системи на автомобили.

Програмиране на нов имобилайзер , компютър,табло или синхронизация на имобилайзера със компютъра на автомобила.

Можете да ни изпратите по куриер съответният модул и ние ще ви го върнем обратно със деактивиран имобилайзер. В тези случаи е необходимо предварително да се свържете с нас за уточняване на подробности относно имобилайзерната система на вашият автомобил. Премахването на имобилайзера при много автомобили е невъзможно.

Какво представлява имобилайзерът?

В буквален превод от Английски, думата Immobiliser означава “обездвижител” – в случая – електронно устройство, което разрешава или забранява стартирането на двигателят.

Основната задача на имобилайзера е да прекъсне една или няколко електрически вериги на автомобила и по този начин да предотврати стартирането на двигателя при опит за кражба респ. при  използване на неоторизиран ключ. Включването и изключването на имобилайзера по правило трябва да са достъпни само за собственика на автомобила – чрез използване на електронни ключове с монтиран в тях ЧИП /транспондер/. Чипът е  микросхема с радиочестотна индентификация разположен в ключа и в него е записан уникален код.

Всички автомобили западно производство се оборудват с заводски имобилайзер от края на 94 г. началото на 95г. , а за автомобилите Руско производство  от 2000г.

Стандартно, имобилайзера се състой от три основни части:
Ключ с Чип, /намиращ се в собственика на автомобила /чийто електронен код e програмиран в блока за управление.
Блок за управление – имобилайзерен блок ,  обработващ и сверяващ данните за ключовете записани в паметта му с данните постъпващи при вкарване на ключ в контакта на автомобила и опит за стартиране на двигателя.
Електромагнитно реле прекъсващо електрически връзки  или неелектрически системи в автомобила.
При някои автомобили имобилайзерът се намира в малка кутийка разположена около таблото или друго специално място в автомобила, при други се намира в кутийка монтирана върху контактния патрон. При трети, имобилайзера е вграден  в таблото на автомобила. При някои автомобили имобилайзерът е интегриран в блока за управление на двигателя – ECU, BCM,BSI.

Функционирането на имобилайзера се осъществява по следния начин: при включване на запалване имобилайзера подава кратък високочестотен сигнал чрез антената/индукционна бобина монтирана около контактния патрон/. Този високочестотен сигнал чрез електромагнитна индукция осъществява захранването на чипа монтиран в ключа. От своя страна чипа излъчва записания в него код към блока за управление , който  сверява постъпилите данни  и разрешава или прекъсва  запалването на двигателя.

При повечето автомобили при опит за стартиране на двигателят с неоторизиран ключ или ключ без чип, двигателя стартира за няколко секунди и след това гасне, а на таблото свети сигнална лампа – автомобил с ключ,   а при други модели, на електронното табло на автомобила се появява текстово съобщение Immobiliser Active, или друго подобно. При някои автомобили като BMW например се прекъсва електрическата система преди стартера и при даване на контакт двигателя не стартира дори и за кратко.Това е в най-общи линии устройството и работата на имобилайзера. Целия този процес – да го наречем “общуване” между отделните “части” на имобилайзерната система се извършва на софтуерно ниво и е изключително трудна за преодоляване от неспециалисти.

Какво се случва ако загубим единственият ключ с Чип?

При загуба на ключа има два варианта за справяне със ситуацията:
Първият, най-бавен и скъп вариант е да поръчате при съответния автомобилен дилър да ви достави ключ, който да се програмира в автомобила – това отнема от 2-6 седмици, а и трябва да закарате автомобила в сервиз на дилъра за да се програмира доставеният ключ, за което се заплаща отделно. За някои марки автомобили и мотоциклети не се доставя ключ, а се сменя цялата имобилайзерна система с нова. Това е бавна и скъпа процедура и понякога може да надвиши стойността на автомобила ви.

Вторият вариант е ние да се заемем със задачата и да стартираме автомобила в рамките на деня. В много редки случай на електронен дефект на имобилайзера, поправката му може да отнеме 2-3 дни.

Етапите на работа при загубени ключове или дефектирал имибилайзер е в следният порядък:

1. Мобилният ни екип ще посети автомобилът ви, ще го отключи, ако е заключен, ще демонтираме ключалка или контактен патрон. На място ще изработим механичната част на ключа и ще програмираме нов чип.С което проблемът е решен в рамките на 2 часа.  Не е нужно да правите разходи за автовоз и др.

2. Вие получавате работещи ключове с гарантирано качество и проблемът е решен.

За някой марки автомобили е необходимо да се демонтира имобилайзерната кутия, таблото или моторният компютър за програмиране на оригинален Чип, но това се върши в специализираното ни ателие на място. Този е по-тежкият случай, но ние сме адаптивен екип и единственият ни стремеж е да сме в крак с новостите и да се усъвършенстваме непрекъснато. При някой марки автомобили,следвайки новостите сме в състояние да прескочим демонтажа на имобилайзер, табло или моторен компютър и да извършим програмиране на място.

Често срещан дефект на имобилайзерите при автомобили произведени след 1995 г. са софтуерни или механични повреди, разсинхронизиране на имобилайзера и блока за управление в следствие от спад на напрежението в захранващата система – слаб акумулатор и др. В повечето от тези случай, след синхронизрането на блоковете и програмиране на имобилайзера тези проблеми се появяват отново поради споменатите причини и двигателят не може да стартира, а на таблото мига червена лампичка или изображение на кола със ключ в нея. При Mercedes CDI1 и CDI2 на приборното табло на автомобила се появява надпис „START ERROR” и двигателят не може да стартира. Този софтуерен проблем може да бъде решен, но след време да се появи пак и пак. В тази ситуация изключването на имобилайзера е най-евтиното и правилно и сигурно решение, без това да оказва влияние на работата на останалите системи в автомобила.